Traian Băsescu: Naţionalismul-populist poate distruge Uniunea Europeană

Naţionalismul-populist poate distruge Uniunea Europeană, este de părere preşedintele Traian Băsescu.

“Naţionaliştii – să nu se confunde cu patrioţii – populiştii sunt pelagra Uniunii Europene în momentul de faţă. Şi, dacă vă uitaţi la discursul lui Dragnea, o să vedeţi ce înseamnă pelagra UE. Deci naţionalismul-populist poate distruge UE. Eu nu spun că UE e o construcţie perfectă, iar UE nu a fost capabilă, din cauza birocraţiei, să rezolve crizele ultimului deceniu. Că a fost şi este criza migraţiei, de creştere, criza socială ş.a.m.d. (…) Deci UE are multe crize pe care nu le-a putut rezolva, dar asta nu înseamnă că trebuie să spunem că nu-i bună UE, ci trebuie să modificăm sistemele în aşa fel încât frontierele să devină sigure”, a susţinut președintele Traian Băsescu, la Colegiul Naţional al PMP.

În context, președintele a spus că mesajul PMP pentru alegerile europarlamentare este unul singur – “Uniţi în Europa“.

“Ne pregătim pentru alegeri europarlamentare, mesajul nu e decât unul singur – ‘Uniţi în Europa’. Altfel, nici România, nici Germania, nici Franţa, nici Italia, nici Olanda, nimeni nu poate face faţă proceselor de globalizare. Individual, nimeni nu poate face faţă acestor procese şi, uşor-uşor, UE deja şi-a pierdut parte din influenţa globală şi şi-o pierde exact pentru că nivelul de integrare a statelor în UE este încă slab”

Președintele Băsescu a mai precizat că procesul de integrare în UE nu trebuie să vizeze numai respectarea de către fiecare a Tratatului, inclusiv intrarea în zona euro, dar şi “aceste procese de echilibrare a sistemelor de salarizare, de echilibrare a sistemelor de taxe în UE, de echilibrare a sistemelor de pensii”.

”Numai aceasta ne duce către o integrare profundă, acest proces trebuie susţinut financiar exact de cei mai bogaţi din UE: Germania, Franţa, Italia, Olanda. Trebuie să contribuie financiar la această apropiere a nivelelor de pensii, de salarii, a sistemelor de taxe”.

În declarația de presă de la finalul ședinței, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, că domnul președinte Traian Băsescu nu a luat încă o decizie privind o candidatură la alegerile europarlamentare.

“Lista o vom anunţa în perioada următoare, tot ce pot să vă confirm este că preşedintele Traian Băsescu a anunţat şi public că se va implica în campania pentru alegerile europarlamentare, iar, din punctul meu de vedere, nu există niciun om politic în viaţa politică românească care să aibă un profil mai pregătit decât preşedintele Traian Băsescu pentru a reprezenta naţiunea română la Bruxelles. La Bruxelles avem un gol imens pe chestiuni ce ţin de relaţia Bucureşti – Bruxelles, pe chestiuni fundamentale ce ţin de modul cum acţionează şi cum îşi protejează interesele UE şi cred că ar fi un câştig uriaş pentru ţară, dar şi pentru Europa prezenţa domniei sale la Bruxelles. Nu a luat încă o decizie şi, prin urmare, atunci când vom hotărî şi vom stabili lista vom fi în măsură să şi anunţăm care este poziţia domnului preşedinte”, a spus președintele Tomac.