Cine este persoana uimitoare care il inspira pe Eugen Tomac in politica?

Presedintele PMP, Eugen Tomac a fost invitatul special al studioului PMP Sector 3 unde a vorbit despre persoana care il inspira, pe care o admira si care ii da curaj sa lupte pentru crezul sau politic.

“Sunt multe personalitati din istoria noastra pe care le admir pentru curajul pe care l-au avut de-a lungul activitatii lor. Imi aduc aminte de un episod putin cunoscut… In 1918 organul legislative de la Chisinau, numit Sfatul tarii, a votat unirea Basarabiei cu Romania si odata cu anexarea acestui teritoriu, in 1940, majoritatea celor care au fost promotorii proiectului unirii au fost arestati de NKVD. Unul dintre ideologii proiectului unirii, ma refer aici la romanii de la Chisinau, cand a fost retinut, in 1940, pe 6 august, intr-un interogatoriu al NKVD-ului, – am citit in documentele NKVD-ului pe care le-am descoperit, numele lui este Emanoil Catelly, a fost prefect de Balti si fost senator roman… – stia ca urmeaza o condamnare grea si la intrebarea “sunteti patriot roman, ati militat pentru unirea cu Romania, stiti ca este contrar ideologiei bolsevice si sovietice acest obiectiv?” raspunsul acestui om a fost admirabil, stia ca oricum il asteapta o condamnare grea. A spus DA. „Intotdeauna am militat pentru creare unui stat unitar national roman in cadrul statelor unite ale europei”. Am acest document, l-am vazut este din 1940. Oameni care au avut un asemenea curaj, de a privi realitatea in fata si de a-si spune crezul fara niciun pic de retinere, m-au inspirat intotdeauna.

Sigur, ca am invatat foarte mult si avand o colaborare directa cu presedintele Traian Basescu, care pentru noi PMP este liderul care ne-a dat viata politica.”, marturiseste Eugen Tomac, presedintele PMP.