PMP este împotriva diminuării subvenţiilor UE pentru agricultură

PMP este împotriva oricărei diminuări a resurselor financiare ale Uniunii Europene pentru politica agricolă comună, proiectul înfiinţării unei armate a UE nefiind unul credibil, a declarat miercuri, la Braşov, preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, primul pe lista de candidați PMP pentru eurparlamentare .

„Este conceptul lui Emmanuel Macron, care propune înfiinţarea unei armate europene care să permită ruperea de SUA din punct de vedere militar. (…) Suntem împotriva unui astfel de concept din mai multe motive. Primul şi cel mai important este agricultura. Politica agricolă comună este cea care garantează UE asigurarea nevoilor de hrană pentru cei aproape 500 de milioane de cetăţeni (…), la un preţ acceptabil. De aceea suntem împotriva oricărei diminuări a resurselor pentru politica agricolă comună, altfel spus a subvenţiilor pentru agricultură. Al doilea motiv – noi nu vedem credibilă o armată a UE dintr-un motiv simplu: resursele militare ale statelor europene sunt angajate în sistemul de planificare NATO, pentru că 22 de state membre ale UE sunt şi membre NATO, inclusiv câteva mari puteri: Marea Britanie încă este în UE, Franţa, Italia, Germania”, a afirmat președintele Băsescu.

Președintele a subliniat că „nu poţi să distrugi, practic, NATO prin retragerea resurselor ţărilor europene puse la dispoziţia Alianţei” şi că participarea României la aceasta este „cel mai sigur drum de a ne garanta securitatea”.

„În sfârşit, un alt motiv care, pe mine, mă surprinde că nu este luat în seamă. UE, deşi alocă armatelor sale 220 miliarde euro – cifre 2017, iar Federaţia Rusă a avut în 2017 un buget de 61 de miliarde de dolari, cel puţin de trei ori mai mic decât, UE nu poate ţine echilibrul nuclear, de descurajare, chiar dacă pentru armatele naţionale a alocat sume de trei ori mai mari (…) singura soluţie este parteneriatul cu NATO”, a precizat Băsescu.

Liderul PMP a subliniat că, „până acum, NATO nu ne-a dat niciun semn de întrebare privind viabilitatea organizaţiei şi a capacităţii Alianţei de a garanta pacea în Europa”.

„Ideea cu armata europeană este o eroare, chiar cu afirmaţiile domnului Macron că va fi o armată complementară. Sigur, multe lucruri sunt complementare în lumea aceasta, dar o armată care să apere UE şi care să aibă şi capacitatea de descurajare nucleară nu poate fi decât o armată care este integrată în NATO, în NATO cu SUA ca şi conducător al organizaţiei”, a afirmat liderul PMP.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a reiterat ideea necesităţii înfiinţării unei Poliţii de Frontieră a UE, ca soluţie pentru problema migraţiei, „o Poliţie de Frontieră care să fie dotată cu oameni şi cu mijloace, mijloace navale suficiente pentru a supraveghea frontierele şi pentru a le proteja”.

„De asemenea, pentru că este vorba de migraţie ilegală, flotele militare, care şi aşa mai taie frunză la câini, să fie puse în slujba stopării procesului de migraţie.Adică ce-i este Franţei şi Italiei să disloce nave pe canalele de migraţie, adică la limita apelor teritoriale libiene, este unul din canalele principale de ajungere în Malta şi de acolo în Italia. (…) Ce-i este Greciei să-şi pună flota militară, având în vedere că dai cu piatra din Egee pe teritoriul Turciei, să-şi pună flota militară să întoarcă toate bărcile şi ambarcaţiunile care vin cu migranţi acolo. (…) La fel valabil pentru Spania care primeşte migranţi pe filiera marocană”, a afirmat preşedintele Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu, primul pe lista de candidați PMP pentru eurparlamentare s-a aflat miercuri, la Braşov, pentru a se întâlni cu activul de partid din judeţ, prilej cu care a prezentat planul de acţiune al PMP pentru Parlamentul European.