Traian Băsescu, la Realitatea TV : Voi face ce trebuie!

Președintele Traian Băsescu a fost invitat, marți 19 martie, la Realitatea TV, în emisiunea Talk News, moderată de Denise Rifai.

Despre candidatura la europarlamentare
Președintele Traian Băsescu a afirmat întrebat dacă va deschide lista PMP la alegerile europarlamentare, că va face ce trebuie, precizând că în politică a făcut întotdeauna ce trebuie și nu mereu ceea ce i-a plăcut.
„Fiți sigură că voi face ce trebuie. În politică eu am făcut întotdeauna ce trebuie și nu întotdeauna ce mi-a plăcut. Am făcut ce am considerat că trebuie să fac. Am făcut și greșeli, dar am făcut ce am considerat că trebuie să fac”,
Președintele a adăugat că va sprijini PMP cu tot ce poate

Despre referendum pe 26 mai

„Este nepermis ca la ora aceasta președintele să fie nehotărât, pentru că a obținut aprobarea Parlamentului în 2017. În 2017 a cerut Parlamentului aprobare să organizeze un referendum, iar până la ora asta nu s-a hotărât. Sigur refernedumul are riscurile lui, iar eu sub nicio formă nu aș merge pe întrebări pentru justiției. Pentru că este riscant. În momentul de față doar cei care nu umblă prin țară nu își dau seama, dar există aproape un echilibru între cei care spun justiția a greșit, trebuie făcute schimbări, și cei care spun nu vă atingeți de justiție. Sigur, nici unii, nici alții, neavând dreptate. Pentru că și unii și alții sunt extremiști. Iar justiția trebuia luată așa cum a fost, la venirea în mandat a președintelui Iohannis și a PSD, care a câștigat alegerile cu 46%, și corectat strict ce trebuia corectat. Primul lucru care trebuia corectat erau cele 100 de articole din Coduri care au fost declarate neconstituționale”, a afirmat președintele Traian Băsescu, marți seară la Realitatea TV.

Chestionat ce întrebare ar pune la referendum, dacă ar fi în locul șefului statului, președintele Traian Băsescu a răspuns că nu ar fi una legată de justiție, ci ar întrebat românii dacă vor un Parlament cu 100 de senatori și 200 de deputați.
„Aș cam fi știut-o de când am declanșat procedura în Parlament ca să fie întrebare câștigătoare. Nu aș risca pe chestiuni de justiție și nici pe celebra întrebare cu sau fără penali în funcții publice. De ce? Pentru că omul, tot asta ne spune Constituția, că își dobândește drepturile imediat după ce și-a executat sentința. Construcțiile care nu se bazează pe Constituție și lege sunt destinate să se prăbușească. Ori că chemi la vot oamenii când în Constituție spune că omul după ce a executat pedeapsa, devine un om cu toate drepturile. Cum să riști când știi că în minitul 1 când ai scris legea CCR își dă cu cărtica aceasta în cap. Aș reveni la 300 de parlamentară, fără să facă greșeala pe care eu am făcut-o. Eu am spus o singură Cameră și 300 de parlamentari, fără să îmi vină să cred că Parlamentul nu va ține cont de referendum. Aș rămâne la 300 e parlamentari, dar aș spune vrei 100 de senatori și 200 de deputați. Asta nu mai implică schimbarea Constituției.
Un astfel de referendum sunt convins că ar trece, pentru că eu primesc întrebarea aceasta din 2009, de ce nu se revine la 300 de parlamentari. Dacă Iohannis ar întreba 100 de senatori, 200 de deputați, menținând bicameralismul, atunci nu mai trebuie modificată Constituția. E chestiune de majoritate și vot la Parlament. Să văd un partid care nu ar ține cont de rezultatul referendumului”, a explicat d-l președinte.

Despre unitatea opoziției

„Decât să ne plângem că nu ne lasă legea cu 2 tururi, de ce nu facem coaliție din turul 1 toate partidele de opoziție și cu siguranță o să scoatem foarte mulți primari.”, a precizat d-l președinte.

Despre Dragneae tipul șiretului laș. El a fost descoperit în perioada lui Roman la PD, nu a mea
,,Dragnea e laș. Dragnea e tipul lașului. A șiretului laș. Uitați-vă cum nu își asumă ceva. El tot timpul ori e bolnav, ori e plecat din țară. Are zilele numărate. El nu are viitor politic. El va fi candidat, dar niciodată nu ar putea câștiga alegerile prezidențiale în România. În partid îl sapă, sancțiunea de la electorat, pe de altă parte. Ușor, ușor și pensionarii își vor da seama că au fost păcăliți”,

Acesta a clarificat și acuzațiile apărute prin presă potrivit cărora Dragnea a fost partenerul său politic, în contextul în care actualul președinte social-democrat a fost înscris pe vremuri în Partidul Democrat.
S-o clarificăm și cu Dragnea. Nu, Dragnea a plecat din PD în 2000. Eu am devenit președintele PD în 2001. Era domnul Roman președinte, dânsul l-a descoperit, sau în vremea dânsului a fost descoperit Dragnea, nu în vremea mea. Eu recunosc, eram ministru. Venea și Dragnea printre ei, dar el a plecat din partid cu un an înainte să fiu în fruntea PD”, a explicat președintele Băsescu.

Despre Vâlcov și Teodorovici
„Domnul Darius Vâlcov trebuia să stea până își termină judecata cu procesul lui, care nu e unul în care sunt dubii. La el s-au găsit: și lingouri, tablouri, bani. Este un proces în care dubiile sunt excluse. Poate nu sunt toate picturi originale. Dar ele au fost găsite și sunt o realitate: bani ascunși, tablouri băgate în perete… Acest om  trebuia să stea la Slatina și să aștepte decizia finală a instanței. Nu dacă va fi condamnat, ci câți ani îi dă! Iar el este creierul economic – și eu o spun infantil economic – pe care își bazează deciziile și discotecarul acela de la Ministerul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Teodorovici a lucrat prin Ministerul Transporturilor, când eram eu ministru. Eu n-am lucrat cu el că n-ajungea el la mine.  Dacă bine îmi aduc aminte are și niște înscrisuri în cartea mea de muncă. Ceea ce înseamnă că era pe la cadre, pe acolo… cadrist. Pe urmă cu ce pile o fi ajuns la Curtea Constituțională… Să vă gândiți că e ministru al finanțelor și nu a administrat conturile unei societăți la viața lui”,  Remeș știa meserie. Ialomițianu știa meserie, a fost șef de finanțate publice județene, la Brașov. Știa foarte bine finanțele Ialomițianu. Nu avea ce să caute”. a spus președintele Traian Băsescu

Despre Tăriceanu

„Tăriceanu și-a trădat toți partenerii. Va trada (PSD-ul, n.red.) la momentul potrivit, cand ii pica bine. In 2004 il prezentam ca viitorul premier, il duceam de manuta, nu-si lega vorbele ma si enerva ca el vorbea primul la mitingurile din piete si nu avea bunul simt sa isi faca propriul discurs. Si dupa ce ca l-am facut premier a fost de acord cu suspendarea mea in 2007, a facut alianta cu PSD, a dat afara PD de la guvernare. E un vanzator din acesta, de ultima speta, fara niciun fel de principii. Nu are niciun fel de scrupule”

Despre Victor Ponta

„Dați-i lui Ponta putere și va fi exact ca înainte: arogant, lipsit de scrupule, mincinos. Cine crede în Ponta doar pentru că e în opoziție cu Dragnea, se înșeală. Aduceți-vă aminte… Un om care umple stadionul național de ziua lui. Arena Națională a fost umplută ca să-l preaslăvească. Crin Antonescu a fost parte a spectacolului de sunet și lumină. Gândiți-vă că Victor Viorel Ponta, alături de liberalii din USL, în luna iulie 2012 au spulberat toate instituțiile statului: Avocatul Poporului, președintele Camerei Deputaților, președintele Senatului, președintele României. Dragnea e mai laș decât Ponta și ar vrea să-i facă alții treaba. Dragnea și Ponta se bat pentru partid, nu pentru România. Ei se bat pentru PSD pentru că Pro România nu e un partid de perspectivă. Pro România e mai toxică pe stângă”,

Președintele Traian Băsescu susține că îl va vota pe Klaus Iohannis la prezidențiale, comentând că nu are altă variantă.

„Pe ce avem acum în spectrul politic eu votez Iohannis, nu am altă variantă. Și în 6 luni nu văd pe cine să apară” a spus președintele Traian Băsescu, la Realitatea TV.