PMP a contestat componența BEC

Președintele PMP Eugen Tomac a anunțat că a contestat la instanța supremă faptul că PMP nu face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile europene, spunând că alte patru partide au fost acceptate prin înșelăciune, chiar dacă nu au participat la alegeri.
Contestația depusă de PMP a fost accceptată, iar Înalta Curte a sesizat Curtea Constituțională. Astfel, judecătorii CCR trebuie să decidă asupra componenței BEC și, practic, soarta alegerilor europarlamentare pentru că în lipsa unui Birou Electoral Central valid nu se pot organiza alegerile.

Partidul Mișcarea Populară a depus o contestație componența Biroului Electoral Central pentru că PMP nu are reprezentanți, considerându-se că acest partid nu mai are membri în Parlamentul European. Contestația PMP a fost admisă de ICCJ și trimisă spre judecare la Curtea Constituțională.

Cum argumentează PMP în sesizarea către Curtea Constituțională:

Onorata instanta este rugata sa observe ca parata, interpretand in mod eronat dispozitiile art. 24 alin. (4)

din Legea nr. 33/2007, a considerat ca subscrisa nu am niciun reprezentant in Parlamentul European, interpretand intr-un mod pur formal si literar dispozitiile legale aplicabile si nu in spiritul in care acestea au fost redactate:

„In termen de 24 de ore de la investire, judecatorii desemnati ii aleg din randul lor, prin vot secret, pe presedintele Biroului Electoral Central si pe loctiitorul acestuia. In termen de 24 de ore de la alegerea presedintelui Biroului Electoral Central, in componenta Biroului Electoral Central intra presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente, precum si cate un reprezentant al fiecarui partid politic si al fiecarei organizatii a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au membri in Parlamentul European. Autoritatea Electorala Permanenta comunica presedintelui Biroului Electoral Central, de indata ce a fost ales, lista partidelor politice si a organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au membri in Parlamentul European.” (subl. ns.)

Biroul Electoral Central a dispus astfel, luand in considerare faptul ca la momemntul emiterii procesului – verbal contestat subscrisa, in cadrul PMP nu exista vreo persoana care sa aiba calitatea de europarlamentar, omitand cu desavarsire faptul ca in urma alegerilor europarlamentare desfasurate in anul 2014 au fost alesi 2 europarlamentari de pe listele Partidului Miscarea Populara, votati de 345.973 de oameni, asa cum rezulta din Procesul Verbal privind centralizarea voturilor si atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014 (Anexa nr. 3)

Asadar, in cadrul alegerilor europarlamentare desfasurate in anul 2014, Partidul Miscarea Populara a dobandit statutul de partid care are membri in Parlamentul European, prin alegerea d-nilor Cristian Preda si Muresan Siegfried Vasile in calitate de euro parlamentari de pe listele PMP.

”Faptul ca acestia, ulterior, pe durata desfasurarii mandatului lor de europarlamentari au ales sa paraseasca partidul de pe listele caruia acestia au fost alesi nu are nicio relevanta cu privire la dobandirea statutului de partid care are „membri in Parlamentul European”

Intentia legiuitorului in acest caz este clara, desi acesta a ales o formulare nefericita, in sensul ca un partid este considerat ca avand „membri in Parlamentul European” daca la alegerile parlamentare anterioare, de pe listele acestuia au fost alesi europarlamentari si nu daca la un moment ulterior acel partid politic are un membru al sau cu calitatea de europarlamentar.

Orice interpretare contrara a dispozitiilor legale mentionate anterior ar da legitimitate practicii de traseism politic si ar ignora cu desavarsire tocmai principiul democratic pe care norme vin sa il apere, acela ca vointa alegatorilor primeaza. Or, asa cum am mentionat anterior Partidul Miscarea Populara a obtinut in cadrul alegerilor parlamentare europene desfasurate la nivelul anului 2014 votul a 345.973 de alegatori.”.