Traian Băsescu, PMP: Sunt adeptul Statelor Unite ale Europei

Traian Băsescu, șef de stat între anii 2004 – 2014, deschide lista candidaților PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai. Invitat al jurnalistelor Maria Andrieș și Adriana Nedelea la Interviurile Libertatea Live, președintele a vorbit despre campania pentru europarlamentare, politicieni de la Putere și din Opoziție, a afirmat că PSD vrea să subordoneze și să politizeze justiția ”încă din a doua zi după Revoluție” 

– România se află în an electoral, politicienii fac promisiuni. Ce au de câștigat românii?
– Sincer să fiu, nu am văzut prea multe promisiuni electorale, în campania asta, care deja a început. Cu excepția PSD, care e la guvernare și m-a păcălit și pe mine, ca pensionar, cu pensia. Nu crește. Dacă o indexau, luam mai mulți bani decât cu creșterea din septembrie. În afară de Guvern, disputa electorală nu e pe soluții legate de Uniunea Europeană, ci pe justiție și pe Dragnea. Ceea ce, după părerea mea, e o mare greșeală. 

– De ce?
– Românii vor trece din nou printr-o campanie de europarlamentare fără să înțeleagă ce înseamnă Uniunea Europeană, cine suntem noi în cadrul Uniunii Europene și care-i misiunea noastră în cadrul acestei Uniuni pe care ne-am dorit-o atât de mult. În momentul de față, românul înțelege că Uniunea Europeană înseamnă Timmermans care ne ceartă și fonduri europene pe care nu le absorbim. Ceea ce e jalnic și poate duce la un moment dat la ceea ce a dus neinformarea populației în Marea Britanie. Când populația e neinformată, poate fi manipulată. Și te trezești cu un referendum despre ieșirea din UE. 

– Ați criticat Guvernul că n-a indexat pensiile. Ministrul muncii susține că sub mandatul dumneavoastră au fost tăiate pensiile.
– Atunci, România era într-o perioadă de criză. Eu îmi asum, le-am spus cinstit românilor, uite, asta trebuie să facem. Deosebirea dintre mine și ei este că eu le-am spus românilor ce intenționează Guvernul să facă, pe când ei i-au păcălit pe români, în loc să acorde indexarea de 9 la sută în ianuarie, vă dăm 15 la sută în septembrie. Conform legii, trebuia dată indexarea. Dacă doreau să mărească pensiile cu șase procente, puteau s-o facă din septembrie. Uite-așa, i-au furat pe pensionari de 3,9 miliarde de lei. I-au furat mințindu-i că le măresc pensiile. 

– Cum apreciați decizia președintelui Iohannis de a convoca un referendum pe justiție?
– Referendumul pe justiție este absolut important, dar va avea o opoziție feroce din partea PSD-ALDE-UDMR. E greu să presupunem că în această legislatură vom avea două treimi din Parlament, ca să fie modificată Constituția. E la fel ca referendumul cu 300 de parlamentari. Am vrut și atunci, când premier era Emil Boc, să fie revizuită Constituția și nu am reușit. 

– La fel ca justiția și Constituția poate fi îmbunătățită.
– Trebuie să tratăm lucrurile în legalitatea lor, mai ales față de UE. Justiția este partajată între UE și statul membru. Partajarea înseamnă că, pe domeniul respectiv, prioritate are UE atunci când reglementează și ești obligat să le preiei. Dar unde nu reglementează, nu are dreptul să se bage în schimbările naționale. La noi, asistăm la un război Timmermans – Guvern, pe care Timmermans (prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans – n.r.) l-a împins dincolo de niște limite. Timmermans face abuzuri, care i se permit, pentru că băieții aceștia (guvernanții PSD – n.r.) nu știu carte.

– Ce recomandați electoratului PMP cu privire la referendumul pe justiție?

– Cu siguranță vom îndemna electoratul PMP (Partidul Mișcarea Populară- n.r.) să voteze. E foarte important să se valideze referendumul, indiferent de întrebări. E vitală validarea, pentru că este pe justiție. Imaginați-vă reacția PSD a doua zi după invalidarea referendumului. Vor spune: ”Vedeți, v-am spus noi? Poporul nu e de acord cu justiția. Aduceți justiția, aici, în Kiseleff (unde se află sediul PSD – n.r.)!” Și, apoi, repede ordonanță, ca să o subordoneze. Riscul e foarte mare, românii trebuie să înțeleagă că la acest referendum trebuie să meargă.

– Cum vi se pare electoratul de azi, s-a schimbat față de cel din anii 90?

– Întotdeauna există un progres în rândul electoratului. Sper să fie mai greu să fie manipulat. În ceea ce mă privește, îmi voi dedica toată campania pentru europarlamentare încercării de a transfera tot ce știu către români, în așa fel încât să afle și despre valorile UE, care dau conduita politicienilor în raport cu România, atunci când e cazul să reacționeze. 

– Ce probleme are Europa anului 2019?
– UE are un set de probleme pe care nu a reușit să le rezolve, ceea ce generează ascensiunea euroscepticilor. Europenii sunt nemulțumiți pentru că UE nu a fost capabilă să rezolve problema migrației. Deși europenii plătesc taxe, UE nu a fost capabilă să aibă frontiere sigure. UE e într-o criză socială legată de tineri. Deși șomajul este mic în UE, avem 23 de milioane de șomeri, din care 24% sunt tineri, între 18 și 25 de ani. Cetățeanul european e îngrijorat de terorism, pe care nu putem să îl controlăm. 


– Dacă veți fi ales în Parlamentul European, veți lăsa familia acasă.
– Sunt încrezător că o să plec la Bruxelles, dar depinde de electorat. Am negociat cu familia, am ajuns la o înțelegere, din moment ce candidez. Am promis că vin acasă în fiecare weekend. – Ce fel de europarlamentar veți fi, jucător sau spectator? – Voi fi un europarlamentar extrem de activ, pentru că știu foarte multe și sunt un adept al creării Statelor Unite ale Europei. Așa cum suntem acum, vom suporta consecințele globalizării. Dacă nu vom fi o Europă unită, nu vom urca pe puntea unde se iau decizii, ci vom rămâne la motoare să executăm comenzi.
– Ce facem cu marele licurici, cum numeați SUA? – Nu există variantă pentru România de garantare a securității fără parteneriat cinstit cu Statele Unite și cu Marea Britanie. 


– Cine v-a dezamăgit cel mai mult, dintre colaboratorii din politică?
– Nimeni. În politică, sunt parteneriate bazate pe obiective. Când se realizează obiectivul, fiecare își vede de drumul lui. Nu am avut prieteni în politică, ci doar parteneri. Dușmani, slavă Domnului, am în PSD. A fost pasiunea mea în viața politică să bat PSD de câte ori îl prind. Și de câte ori l-am prins… l-am bătut.

– Ce mesaj aveți pentru românii care au plecat sau vor să plece din țară?

– E un drept al lor, dar ei nu pleacă doar din cauza salariilor, ci mai ales din cauza calității vieții. Venind aici, nu mai au calitatea asistenței medicale din Italia, Franța sau Spania, nu au autostrăzile de acolo, grija mediului din acele țări și mai ales calitatea școlii, pentru cei ce au copii acolo. Și multe altele. România a progresat, dar nu suficient de repede sau pe măsura posibilităților pe care le are. Nu cheltuim banii UE, pentru că nu avem proiecte sau nu sunt gata. Aici suntem, incapacitatea administrativă ne mănâncă. Întoarcerea lor e posibilă, dar nu când cresc salariille, ci calitatea vieții.

Citiți mai mult în Interviul complet pe Libertatea.